Uitbetaling noodsteun ondernemers vertraagd

Retailers kunnen pas vanaf half juni de vaste lastenvergoeding TVL aanvragen over het tweede kwartaal van dit jaar. De uitbetaling van die noodsteun loopt daarmee een maand vertraging op. “Idioterie”, zegt brancheorganisatie INretail. “Het loket gaat pas open in de laatste weken van de periode waar het betrekking op heeft. Zo duw je ondernemers toch steeds verder de crisis in”, aldus een woordvoerder van INretail. De liquiditeitsproblemen die winkeliers al hebben, worden volgens de brancheorganisatie nu nog groter.

Het uitstel is volgens INretail een voedingsbodem voor faillissementen. “Bedrijven die hun omzet met meer dan dertig procent hebben zien dalen, en dus recht hebben op de vergoeding, kunnen niet allemaal drie maanden voorfinancieren.” Het resultaat is dat deze bedrijven ‘kopje onder’ gaan. Bevoorschotting is volgens INretail hier noodzakelijk. “Administratief afrekenen kan ook achteraf.”

Uitvoeringsinstantie RVO stelt dat het uitstel te maken heeft met de aanpassingen in de referentieperiode in het tweede kwartaal. Er zijn diverse redenen waardoor retailers geen of weinig omzet hebben in het referentiekwartaal, wat van invloed is op de te ontvangen TVL-vergoeding. Daarom kunnen zij bij de aanvraag van de steun kiezen uit twee referentieperioden: het tweede kwartaal van 2019 en het derde kwartaal van 2020.

Aanbevolen artikelen
0