Stijgingstempo kleding- en schoenenprijzen in december verder omhoog. Vooral in herensegment forse prijsstijgingen

In december was de inflatie in Nederland 5,7 procent. Hoger dan in november toen de inflatie ook al uitzonderlijk hoog was: +5,2 procent. De snelle stijging van de inflatie is vooral toe te schrijven aan de forse prijsstijgingen van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming), maar ook het groeiende stijgingstempo van de kleding- en schoenenprijzen, droeg zijn steentje bij. Vooral in het herensegment van zowel kleding als schoenen trokken de prijzen in december vergeleken met december 2020 flink aan. Buitenbeentje was de prijsstijging van lederwaren. Deze was in december duidelijk lager dan in november. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie.

Kledingprijzen stijger verder
De prijzen van kleding zijn in december vorig jaar vergeleken met december 2020 met 5,4 procent gestegen. In november vorig jaar bereikte de prijsstijging al een niveau (+5,2 procent) dat in ruim twee jaar tijd niet was aangetipt. In alle segmenten werd kleding duurder in december. Herenkleding was echter absolute koploper met een prijsstijging van 7,8 procent, terwijl de prijzen in november al met 6,7 procent waren gestegen. Dameskleding volgde met een prijsstijging van 5,0 procent, terwijl baby- en kinderkleding in december met 3,6 procent het minst duurder werden. Over heel 2021 werd kleding vergeleken met 2020 2,7 procent duurder. Vooral de prijzen van baby- en kinderkleding gingen over heel 2021 gemeten fors omhoog (+4,9 procent). Dameskleding werd in 2021 2,8 procent duurder en herenkleding “maar” 0,4 procent ondanks de forse prijsstijgingen in november en december.

Prijzen van schoenen stijgen verder
Consumenten moesten in december vorig jaar gemiddeld 3,9 procent meer betalen voor schoenen dan in december 2020. In november stegen de prijzen al met 3,4 procent. Net als bij kleding steeg het herensegment schoenen in december het meest in prijs (+5,5 procent). Dames- (+3,5 procent) en kinderschoenen (+3,0 procent) werden in december ook aanzienlijk duurder. De prijsstijgingen vanaf november vorig jaar zijn opmerkelijk omdat in de vijf maanden er vóór (juni tot en met oktober) schoenen elke maand goedkoper werden. Door het grillige prijsverloop daalden over heel 2021 gemeten schoenen licht in prijs (-0,5 procent) vergeleken met 2020. Alleen herenschoenen werden op jaarbasis marginaal duurder (+0,1 procent). Dames- en kinderschoenen daarentegen werden respectievelijk 0,7 en 0,5 procent goedkoper in 2021.

Prijzen van lederwaren stijgen nauwelijks in december
De prijzen voor koffers, tassen, portefeuilles en portemonnees e.d. kwamen in december  vergeleken met december 2020 nauwelijks van hun plek (+0,2 procent). In november stegen de prijzen nog met 3,2 procent. Over heel 2021 gemeten werden lederwaren gemiddeld 0,3 procent goedkoper.

Aanbevolen artikelen
0