Retailers (60%) hebben moeite met het rondkrijgen van de bezetting

Retailers (60%) hebben moeite met het rondkrijgen van de bezetting

Dit blijkt uit de ledenpeiling die INretail afgelopen juli heeft gehouden. Ondernemers geven als voornaamste oorzaken van het moeilijk rondkrijgen van de bezetting: te weinig instroom (54%), het verloop van medewerkers (35%) en de hoge personeelskosten. Volgens 81% van de retailers blijft het vinden van geschikte medewerkers lastig. De meeste vacatures staan nog altijd open voor verkoopfuncties (84%) en ambachtelijke functies (21%).

Opvallend is dat ruim 40% van de ondernemers merkt dat personen onder de 30 jaar minder interesse tonen in de retail non-food. De belangrijkste factoren die hier volgens hen een rol in spelen zijn het salaris (51%), de werktijden (43%) en flexibiliteit/ werk-privé balans (36%).

Retailers is gevraagd waar volgens hen kansen liggen voor de factoren die jongeren minder waarderen.

Hogere salarissen
Houd er bij het geven van eventuele eigen loonsverhogingen rekening mee dat per 1 januari de lonen weer omhooggaan. Dat heeft te maken met de minimumloon berekening die vanaf januari op 36 uur wordt gebaseerd. Daarnaast stijgen salarissen binnen cao-loongebouwen vaak mee met de wettelijke verhoging van het minimumloon op 1 januari. Spreek bij het geven van eigen loonsverhogingen altijd de mogelijkheid tot verrekening af.

Doorgroeimogelijkheden
Doorgroeien betekent niet alleen hogerop willen komen. Door extra taken en verantwoordelijkheden aan de huidige functie toe te voegen is er ook sprake van groei.

Opleidingsmogelijkheden bieden
Alleen al het signaal dat jij als werkgever aan de ontwikkeling van jouw medewerkers werkt, zorgt voor motivatie om bij jouw bedrijf te blijven. Bied je medewerkers een cursus of opleiding aan.

Flexibiliteit/ ruimte voor werk-privé balans bieden
Zeker jongere generaties delen graag hun eigen tijd in en vinden dit belangrijk in een baan. Laat hen daarom mee de roosters maken of biedt de mogelijkheid tot zelfroosteren aan.

Secundaire arbeidsvoorwaarden bieden (vakantiedagen en reiskosten)
Via de cao is het mogelijk om vakantiedagen te kopen en verkopen. Daarnaast zou je medewerkers een extra vakantiedag kunnen aanbieden of bijvoorbeeld een vrij dag kunnen geven voor vrijwilligerswerk.

Bron: Inretail

Aanbevolen artikelen
0