Portugese kindermode

Portugese kindermode

In Portugal bestaat een uiterst actieve mode-industrie, maar dat wist u ongetwijfeld al. Wat u wellicht niet weet, is dat er onder deze fabrikanten absolute specialisten zijn. Vaak wordt er gekeken naar de Portugese mode-industrie als louter grote naaiateliers voor goedkope massaproductie, maar dit beeld klopt beslist niet. Eerder het tegendeel. Voor Kindermode bezochten we daarom negen kindermodespecialisten van groot tot klein in het noorden van het land, de meeste binnen 50km van de luchthaven van Porto, om ze het hemd van het lijf te vragen over hun onderneming, hun achtergrond, hun productie en hun duurzaamheidsprestaties. Want duurzaamheid blijkt hoog in het vaandel te staan in Portugal. Alle bezochte ondernemingen benadrukken dat, zeker voor kinderkleding, duurzaamheid een speerpunt is en ze doen er dus alles aan om zo sustainable te werken als maar mogelijk is. De ondernemingen die we in de komende serie artikelen de revue laten passeren zijn de private label-fabrikanten Polopiqué en Crispim Abreu, en de merkenfabrikanten Madicor (Pureté en private label), Hall & Cia (Laranjinha en SNUG), Inarbel (Dr. Kid en A&J), Longratex (Patachou), A. Ferreira & Filhos (Wedoble en Homania, maar ook private labels) en piupiuchick (piupiuchick). Voor allemaal geldt dat ze in hun vakgebied zeer succesvol zijn, maar nog niet altijd even bekend in Nederland.

Pedro Serôdio, CEO Madicor:’We zijn altijd gericht op het hoge segment.’

De eerste fabrikant die we presenteren is Madicor SA. Madicor is opgericht in 1987 en legt zich toe op private label. Ook is er een eigen merk: Pureté. “Madicor is altijd al actief geweest met kindermode en we zijn gespecialiseerd in dit marktsegment. We zijn daarbij toegewijd aan producten van hoge kwaliteit, dat wil zeggen de luxemarkt’, vertelt CEO Pedro Serôdio. “We zijn dan ook altijd gericht op het hoge segment. Zo hebben we bijvoorbeeld al sinds 1990 Christian Dior als klant. Wij zijn de grootste leverancier voor hun baby- en kinderkleding.”

Drie productiefaciliteiten

Madicor vormt een groep met drie productiefaciliteiten en er zijn ongeveer 100 mensen in dienst. Er wordt naar zo’n 20 landen op alle continenten geëxporteerd en jaarlijks produceert Madicor om en nabij de 80.000 stuks kleding. Alle productie wordt bovendien in eigen huis gedaan en ook heeft het bedrijf zijn eigen design team. Pedro Serôdio: “We maken onze eigen ontwerpen, we snijden en borduren zelf en we staan in de markt bekend om onze nauwkeurigheid en kwaliteit. We zullen ons hierop blijven concentreren, want dat is onze USP: wij zijn in staat zijn om elk product intern te produceren en te bewerken en ik durf te stellen dat er bij mijn weten geen andere fabriek is met onze capaciteiten. Dit danken we ook aan onze medewerkers die minimaal 20 jaar ervaring hebben.”

Duurzame toekomst

Over de toekomst van duurzame kleding heeft Pedro Serôdio een duidelijke mening: “Er wordt heel veel gesproken over het thema duurzaamheid, en de textielbranche heeft al belangrijke stappen gezet, maar we moeten nog nauwkeuriger zijn en sneller actie ondernemen. Wij hebben al een aantal belangrijke stappen gezet, vooral in het verminderen van het energiegebruik door de aankoop van machines met een lager verbruik. We installeren bovendien zonnepanelen om nog schoner te zijn. Daarnaast zullen dagelijkse, snelle transportmiddelen zoals bijvoorbeeld luchttransport moeten worden vermeden. Die worden alleen maar gebruikt om een product heel snel in huis te hebben om het te kunnen verkopen, maar het is noodzakelijk om ‘schoner’ te zijn op dit gebied en het consumentisme echt af te remmen.” De branche zit momenteel in een moeilijke periode met veel veranderingen, geeft Serôdio aan. Maar: “We moeten goed blijven monitoren hoe de wereld zich ontwikkelt en daarop inspelen. Het gebruik van grondstoffen moet bijvoorbeeld ‘voorzichtiger’, waarmee ik bedoel: meer recyclebaar, minder chemisch… Bovendien is hergebruik en circulair werken noodzakelijk. We kunnen niet doorgaan met kleren maar even dragen en daarna weggooien, we moeten ze laten circuleren, doneren, tweedehands markten creëren… Daarom blijft Madicor ook in de nabije toekomst doorgaan met het doorvoeren van veranderingen richting een grotere duurzaamheid.”

Aanbevolen artikelen
0