Op bezoek in Portugal: Longratex
Voor Kindermode bezochten we negen kindermodespecialisten van groot tot klein in het noorden van Portugal, de meeste binnen 50km van de luchthaven van Porto, om ze het hemd van het lijf te vragen over hun onderneming, hun achtergrond, hun productie en hun duurzaamheidsprestaties. De ondernemingen die we de revue laten passeren zijn de private label-fabrikanten Polopiqué en Crispim Abreu, en de merkenfabrikanten Madicor (Pureté en private label), Hall & Cia (Laranjinha en SNUG), Inarbel (Dr. Kid en A&J), Longratex (Patachou), A. Ferreira & Filhos (Wedoble en Homania, maar ook private labels) en piupiuchick (piupiuchick). Voor allemaal geldt dat ze in hun vakgebied zeer succesvol zijn, maar nog niet altijd even bekend in Nederland. In deze aflevering: Longratex.
Marta Sousa, Managing Partner Longratex:
‘We zijn trots dat onze kleding wordt gedragen over de hele wereld.’
Longratex werd 33 jaar geleden in Felgueiras opgericht door Madalena de Jesus Silva, een gepensioneerde onderwijzeres met een ondernemende geest. Met dynamiek, creativiteit en hard werken begon de productie met de eerste private label-bestelling voor shirts met een geborduurde kers. Dit was voor de grote supermarkt Continente. Van hieruit ontwikkelde het bedrijf een portfolio van bekende klanten. Tegenwoordig zetten haar dochter Sofia Ferreira en kleindochter Marta haar nalatenschap voort.

Patachou
Met het merk Patachou biedt Longratex een toegankelijk luxemerk dat kleding en accessoires voor baby en kinderen maakt. “Meer dan dat, het is de prestatie van twee ondernemende, modeminnende vrouwen die ervan droomden een kinderuniversum te creëren, met leuke klassieke ontwerpen die exclusief design en eersteklas grondstoffen combineren tot een chique tijdloos statement”, vertelt Managing Partner Marta Sousa. “Vanuit ons kleine hoekje in Portugal groeide het universum van Patachou naar Europa en de wereld en nu is het in meer dan 30 markten leverbaar via verschillende multibrand-winkels, zoals bijvoorbeeld Harrods, Farfetch, Childrensalon en Fenwick. We zijn er dan ook erg trots op dat onze kleding wordt gedragen door kinderen over de hele wereld, zoals bijvoorbeeld door prinses Charlotte uit het Verenigd Koninkrijk en prinses Estelle uit Zweden.”
Altijd kindermode
Longatex is altijd een kindermode fabrikant geweest. “We hebben een knowhow van meer dan 33 jaar. Behalve Patachou produceren we ook voor private label klanten. Er zijn bijna 100 mensen in dienst en we hebben de capaciteit om 100.000 kledingstukken per maand te produceren. Onze belangrijkste markten zijn het VK, Frankrijk, Spanje en de VS. Longratex is echter wereldwijd actief via een uitgebreid netwerk dat de export van ongeveer 85% van de kleding mogelijk maakt. Ons korte-termijn doel is om onze markten te consolideren en onze klanten de beste service en producten van hoge kwaliteit te bieden. We zullen ons ook concentreren op het vergroten van onze online aanwezigheid en we beginnen met het ontwikkelen van de Aziatische markt.”

Met liefde
Alles wordt met liefde geproduceerd en er is een eigen ontwerpafdeling, geeft Sousa aan. “We zijn er trots op om te werken met een geweldig team van vier ontwerpers. Alles is door ons zelf ontwikkeld, exclusief voor onze geliefde klanten. We volgen uiteraard de modetrends, maar proberen daarnaast innovatief en creatief te zijn om een modern, exclusief en uniek product aan te bieden. We maken kinderkleding voor de leeftijdsgroepen van 0 tot en met 14 jaar oud en het unieke van onze producten is dat we kinderen kleden als kinderen en niet als mini-volwassenen én dat alles ‘Made in Portugal’ wordt geproduceerd. Patachou is een echt onafhankelijk familiebedrijf dat haar klanten een unieke, persoonlijke service biedt en het vermogen heeft om zich snel aan te passen aan de behoeften van de retailer in een steeds fluctuerende wereld.”

Duurzaamheid
Behalve persoonlijke service is duurzaamheid ook een belangrijk speerpunt. “We proberen in onze productie zo duurzaam mogelijk te zijn en gebruiken daarom natuurlijke, gerecyclede en duurzame materialen. We streven daarnaast altijd naar bewuste oplossingen of alternatieven bij elke stap in het proces, zoals bijvoorbeeld het verminderen van waterverbruik en het gebruik van louter gerecycled plastic in onze verpakkingen. We proberen echt een positieve impact te hebben zonder onze planeet te schaden. Wij geloven dat we een product moeten vervaardigen om de levenscyclus ervan te verbeteren, hetzij door een grotere duurzaamheid te bieden, hetzij door de recyclebaarheid ervan te vergemakkelijken. We geloven ook dat de toekomst van de mode-industrie ligt in het herverkopen van producten en ze opnieuw te gebruiken. Dit initiatief zou bijdragen aan de vermindering van afval en het verbruik van grondstoffen.” Duurzame en planeetvriendelijke producten waren vroeger een nichemarkt, voegt ze daaraan toe. “Maar tegenwoordig is dat niet meer het geval, alle klanten zijn heel bewust bezig met duurzaamheid.”

