OVS Kids sluit deuren, Vidrea in diskrediet

Onlangs sloten de Nederlandse winkels van OVS Kids, die vallen onder Vidrea Retail, de deuren. Volgens Vidrea is Sempione Retail, de Zwitserse eigenaar van de formule OVS, schuldig aan deze sluiting, meldt een woordvoerder van Vidrea tegen RTLZ. Vidrea zegt dat er destijds een balansgarantie van € 82 miljoen werd afgegeven door de Zwitserse tak van OVS. Uiteindelijk bleek die garantie er volgens het bedrijf toch niet te zijn, terwijl Sempione failliet ging. Hierdoor raakte Vidrea naar eigen zeggen in financiële problemen. OVS Kids is de kinderkledingformule van het Italiaanse OVS. Er werd een breed assortiment aan kleding, schoenen en accessoires voor kinderen tot acht jaar verkocht. Vorig jaar sloot de Italiaanse formule al 140 winkels in Zwitserland en 83 in Oostenrijk.

In april moest Vidrea Retail uitstel van betaling aanvragen omdat ABN Amro het vertrouwen in het modeconcern Miller & Monroe opzegde. Uit een vonnis van de rechtbank blijkt dat aan de opzegging van het krediet door de bank een gebrekkige vertrouwensrelatie ten grondslag lag, die onder meer het gevolg is van het omleiden van betalingsverkeer, schrijft RetailTrends.

In het vonnis staat daarnaast dat de aangestelde curator twijfelde over de vraag of zij tijdens de surseance voldoende op de hoogte is gehouden door het management van Vidrea. De schulden van het moederbedrijf van Witteveen en Miller & Monroe worden geschat op een bedrag van € 36 miljoen, waarvan € 2,3 miljoen bij ABN Amro. Na toezegging van uitstel van betaling, kreeg Vidrea extra tijd van de rechtbank om de problemen op te lossen het faillissement te voorkomen. Volgens de rechtbank zou de beëindiging van surseance als gevolg hebben dat de aanwezige voorraden veel minder zouden opbrengen voor de gezamenlijke schuldeisers. “Daarbij zal een faillissement naar verwachting het verlies van werkgelegenheid betekenen”, aldus het vonnis. Vidrea heeft 1800 werknemers in dienst, waarvan er 550 bij Miller & Monroe werkzaam zijn.

Vidrea vroeg in april 2019 al uitstel van betaling aan. Het bedrijf kwam naar eigen zeggen in moeilijkheden toen de Duitse tak op 1 maart in surseance trad. Ook zou een negatief artikel in het FD, waardoor leveranciers onmiddellijke betaling van rekeningen eisten, reden zijn.

Aanbevolen artikelen
0