Ontwikkelingen en initiatieven: Hoe nu verder?

Branche breed ontstaan er in Nederland, maar ook in onze buurlanden, initiatieven om samen te werken tijdens, maar ook vooral na de huidige crisis. De huidige initiatieven op een rij:

Petitie
Karin Vink en Annemiek Buis van het  damesmodemerk Femmes du Sud  startten een online petitie met als doel de uitverkoop in Nederland (tijdelijk) wettelijk aan banden te leggen. De petitie is te vinden op  https://petities.nl/petitions/geen-uitverkoop-voor-1-juli

Solidariteit en coulance
Modint, INretail,  ANWR-GARANT, CBM, FGHS, FNLS, VIMAGRO deden deze week gezamenlijk een oproep tot ‘solidariteit en coulance’, concreet op het gebied van levertijden en -momenten, toepassen van het begrip ‘overmacht’, levering van alternatieve goederen,  gebruik van boetebeding en (gespreide) betalingstermijnen. “In de huidige situatie is het noodzakelijk om samen de bedrijfskolom te stutten. Samen moeten we erover nadenken hoe wij de problemen en risico’s in de keten kunnen ondervangen, verdelen en compenseren, nu en in de toekomst” aldus het bericht.

Aangepaste timing in de hele keten
In Duitsland heeft Norbert Gresch  van het gelijknamige agentuur in overleg met  spelers uit de hele ‘textiel-voedselketen’ de volgende  suggesties opgesteld om de timing van leveringen en bestellingen aan te passen. Hierbij vraagt Gresch deze suggesties te ondersteunen door deze te ondertekenen.

– Vanaf het moment dat de detailhandel weer opent, start de verkoop van lente- en zomercollecties tegen normale prijzen (zonder voortijdige verlagingen) tot ten minste eind juli.
– Levering van de bestelde herfst- en wintergoederen vinden plaats vanaf eind augustus 2020.
– Begin van orderronde FS 21 start begin september 2020.
– Levering FS 21 start vanaf medio februari / begin maart 2020.
– Beurs orderronde HW 21 start half februari / begin maart 2020

“Ik denk dat de genoemde ideeën interessant en nuttig zijn voor alle pijlers van de mode-industrie, of ze nu groot of klein zijn. Bovendien hebben we nu een unieke kans om de zeer diepgewortelde en onzinnige seizoen patronen te veranderen” aldus Gresch in zijn oproep.

‘Kleding en schoenenindustrie: werk samen’
Het Duitse ‘Bundesverband der Schuh- und Lederwarenindustrie’ ( HDS/L ) roept tevens op tot een ‘nauwe samenwerking met collega’s van de textielverenigingen uit de industrie en de handel’.  Algemeen directeur van HDSL/L, Manfred Junckert, benadrukt: “We zullen de politiek benaderen met een concrete catalogus van maatregelen. Het gaat allemaal om het behoud van bedrijven en banen.”

Aanbevolen artikelen
0