Ontwikkeling schoenen- en kledingprijzen blijft fors onder inflatiecijfer

In februari was de inflatie in Nederland 6,2 procent, een fractie lager dan in januari toen de inflatie 6,4 procent bedroeg. De afname van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming). In februari was energie 77 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In januari was dit 88 procent. De inflatie in januari was de hoogste sinds bijna veertig jaar.

Wereldwijde versoepelingen in het coronabeleid leken de economie langzamerhand in rustiger vaarwater te brengen totdat Rusland eind februari Oekraïne binnenviel. Hierdoor nam de onzekerheid op vele fronten weer toe. Olie- en energieprijzen stegen verder en ook de prijzen van grondstoffen begonnen aan een verdere opmars. Deze ontwikkelingen, die wellicht doorberekend gaan worden in de prijzen van consumptiegoederen en –diensten, maken een daling van de inflatie op korte termijn onwaarschijnlijk. De prijsontwikkeling van kleding, schoenen en lederwaren bleef in februari ruimschoots onder het inflatiecijfer. Kleding en lederwaren stegen daarbij minder in prijs dan in januari, terwijl schoenen na een prijsdaling in januari in februari weer duurder werden. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie.

Stijgingstempo kledingprijzen afgenomen

De prijs van kleding is in februari dit jaar vergeleken met februari vorig jaar met 2,4 procent gestegen. Minder dan in januari dit jaar toen de kledingprijzen nog met 3,9 procent toenamen. In november en december vorig jaar stegen de kledingprijzen nog met respectievelijk 5,2 en 5,4 procent. In alle kledingsegmenten daalde het stijgingstempo van de kledingprijzen in februari. Het grootst was de daling bij dameskleding: in januari stegen de prijzen van dameskleding nog met 3,6 procent en in februari met ‘maar’ 1,5 procent. Herenkleding werd in februari dit jaar 5,9 procent duurder, in januari bedroeg de stijging nog 7,1 procent. Baby- en kinderkleding werden zowel in februari (+0,7 procent) als in januari (+0,8 procent) dit jaar iets duurder.

Prijzen van schoenen stijgen weer na prijsdaling in januari dit jaar

De prijzen van schoenen zijn in februari dit jaar met 1,2 procent gestegen na een prijsdaling van 0,4 procent in januari. Zowel dames- (+2,4 procent) als herenschoenen (+1,4 procent) werden in februari duurder. Kinderschoenen werden daarentegen vergeleken met februari vorig jaar 2,0 procent goedkoper. Ook in januari daalden kinderschoenen al in prijs (-1,9 procent).

Prijzen van lederwaren stijgen in februari minder dan in januari

Koffers, tassen, portefeuilles en portemonnees e.d. werden in februari vergeleken met februari vorig jaar 1,3 procent duurder. In januari stegen de prijzen iets meer (+1,7 procent).

Aanbevolen artikelen
0