Ondernemers vragen nieuwe NOW-loonsteun aan

Zo’n 5000 ondernemers hebben afgelopen weekend op het laatste moment loonsteun aangevraagd voor de periode van januari tot en met maart. Het loket sloot gisteravond. In totaal hebben ruim 77.000 ondernemers een aanvraag voor de vierde periode van NOW ingediend. Daarmee ligt het aantal aanvragen iets onder de vorige periode, die liep van oktober tot en met december. Toen werden er 81.000 aanvragen ingediend. In de eerste periode kwamen er meer dan 140.000 aanvragen binnen. De NOW-regeling is bijna een jaar van kracht en is bedoeld om ondernemers die omzetverlies lijden door de coronamaatregelen te helpen met het betalen van de lonen. De regeling moet voorkomen dat personeel massaal op straat wordt gezet.

Terugbetalen
Steeds meer bedrijven krijgen ondertussen van uitvoeringsorganisatie UWV bericht dat ze steun die ze eerder hebben ontvangen moeten terugbetalen. Ondernemers krijgen op basis van geschatte omzet en loonkosten een voorschot van het UWV. Daarna wordt er gekeken of de ondernemer te weinig of te veel heeft gehad, en dus moet terugbetalen. Meer dan 20.000 bedrijven hebben inmiddels bericht gehad dat ze te veel hebben ontvangen en dat ze moeten terugbetalen. Vanaf vandaag start UWV met het berekeningen voor de tweede periode NOW, die liep van juni tot en met september. Ook voor de eerste periode moeten er nog tienduizenden berekeningen worden gemaakt en dus gaan nog meer ondernemers bericht krijgen dat ze moeten betalen.

Regels
De branchevereniging voor winkeliers, INretail, vindt dat UWV bij het maken van die eindafrekeningen te veel de regels volgt. “Het is enorm triest dat er voor uitzonderingsgevallen geen maatwerk geboden wordt”, zegt een woordvoerder. “Minister Koolmees roept telkens dat er geen ruimte is voor maatwerk, maar het behandelen en beoordelen van bezwaren kost ook tijd. UWV-medewerkers balen ervan dat ze ondernemers telkens de deur moeten wijzen met een besluit waar ze gevoelsmatig niet achter staan.” Het UWV geeft aan dat ondernemers die een brief krijgen waarin staat dat ze steun moeten terugbetalen, kunnen vragen om een betalingsregeling. Ze kunnen desnoods een jaar uitstel krijgen. Met bijna 4000 werkgevers is inmiddels zo’n betalingsregeling getroffen.

Bron: NOS.nl

Aanbevolen artikelen
0