‘Miljoenennota 2019 belooft te weinig plussen voor winkelondernemers’

Dinsdag 18 september werd er door het kabinet op Prinsjesdag een begroting gepresenteerd die “Nederland sterker, veiliger en welvarender maakt,” in de woorden van minister Wopke Hoekstra. Het kabinet verwacht voor de vierde jaar op rij een begrotingsoverschot, iets wat volgens de minister in 60 jaar niet meer is voorgekomen. Het overschot komt dit jaar naar verwachting uit op 0,9 procent. Er wordt verwacht dat er in 2019 1,0 procent wordt overgehouden. De oorzaak zou de sterke stijging van de economie zijn, die naar verwachting in 2018 met 2,8 en in 2019 met 2,6 procent zal stijgen. De koopkracht zal voor bijna alle Nederlanders in 2019 toenemen, onder andere dankzij lagere inkomstenbelastingen, hogere lonen en hogere kinderbijslag. De algemene gemiddelde koopkrachtstijging bedraag 1,5 procent.

Ondanks de koopkrachtgroei, is brancheorganisatie INretail van mening dat de miljoenennota 2019 te weinig plussen belooft voor winkelondernemers. De eerder genoemde groei “klinkt goed voor het consumentenvertrouwen, maar consumenten én ondernemers zien wel hun lasten toenemen,” bericht de organisatie. “Sociale premies, ziektekosten- en verzekeringspremies en energietarieven stijgen. Dat moeten winkelondernemers verwerken in hun eindprijzen, maakt het leven voor consumenten duurder en werkt inflatie verder in de hand.”

De organisatie voorspelt dat consumenten in 2019 voorzichtig zullen zijn in hun uitgavenpatroon. “De btw op eerste levensbehoeften stijgt naar 9%. Goed verzekerd zijn wordt fors duurder en allerlei belastingen, ook lokaal, stijgen. Dat werkt de kooplust niet in de hand.” Het schrappen van de dividendbelasting wordt door INretail onbegrijpelijk gevonden; “Die miljarden hadden uitstekend besteed kunnen worden om bijvoorbeeld het dossier ‘loondoorbetaling bij ziekte’ te helpen vlot trekken. Dat ligt stil, terwijl ondernemers er gek van worden. Investeren in aantrekkelijk MBO-onderwijs had ook een impuls verdiend. In de woonbranche stijgt -net als in andere sectoren- het tekort aan vakbekwame mensen iedere dag. In plaats daarvan worden subsidies geschrapt en dreigen leer-werktrajecten te verdwijnen.”

Aanbevolen artikelen
0