Kleding in januari flink duurder

Kleding in januari flink duurder

De kledingprijzen zijn in januari met 9,4 procent gestegen vergeleken met januari vorig jaar. In december was de prijsstijging nog aanmerkelijk hoger (+12,3 procent). In alle kledingsegmenten daalde het stijgingstempo in januari vergeleken met december vorig jaar. Bij schoenen daarentegen was de prijsstijging in januari juist veel hoger dan in december. Dit blijkt uit een analyse van recente inflatiecijfers door onze redactie economie.

Dameskleding meest in prijs gestegen

Dameskleding was in januari net als in december het kledingsegment waar de grootste prijsstijging plaatsvond. Vergeleken met januari vorig jaar werd dameskleding in januari 11, 7 procent duurder, in december was dat nog 14,1 procent. De prijsstijging van herenkleding was in januari dit jaar fractioneel lager dan die van dameskleding(+11,4 procent). Baby- en kinderkleding werden in januari maar 1,0 procent duurder en bleven hiermee ver achter bij de gemiddelde prijsstijging in de andere kledingsegmenten.

Stijgingstempo schoenen verdubbeld

Ging het stijgingstempo bij kleding in januari omlaag, bij schoenen ging deze juist scherp omhoog. In januari stegen de schoenenprijzen vergeleken met januari vorig jaar met gemiddeld 8,5 procent,  waar ze in december vorig jaar nog niet met de helft stegen (+4,2 procent). Over de hele schoenenlinie stegen de prijzen in januari aanzienlijk meer dan in december:

  • Herenschoenen: januari 2023  + 8,9 procent,  december 2022 +3,9 procent
  • Damesschoenen januari 2023  +11,0 procent, december 2022 +6,5 procent
  • Kinderschoenen januari 2023   +1,6 procent,   december 2022 -1,4  procent

Inflatie in januari lager door dalende energieprijzen

Vooral door dalende energieprijzen is de inflatie in januari gedaald naar +7,6 procent. In december was de inflatie nog +9,6 procent. Sinds september vorig jaar toen de inflatie een top bereikte van +14,5 procent is de inflatie aan het dalen. De invloed van de energieprijzen op de daling moge duidelijk worden uit de ontwikkeling van de energieprijzen in deze periode: In september vorig jaar bedroeg de prijsstijging van energie nog +199,7 procent en in januari dit jaar daalden de energieprijzen zelfs met 3,4 procent vergeleken met januari vorig jaar. Voedingsmiddelen eveneens van grote invloed op het inflatiecijfer blijven wel in prijs stijgen. In januari stegen de voedingsprijzen gemiddeld met liefst 17,6 procent tegen +17,0 procent in december.

Bron data: CBS.

Aanbevolen artikelen
0