Kapitaalinjectie om Scotch & Soda door coronacrisis te helpen

De eigenaar van het Amsterdamse kledingbedrijf Scotch & Soda heeft miljoenen euro’s in het bedrijf gestoken om het de coronacrisis door te helpen. Ook leende het modebedrijf miljoenen bij banken met garanties van de Nederlandse overheid. De Amerikaanse eigenaar van Scotch & Soda, investeringsmaatschappij Sun Capital, leende in twee etappes €15 mln. Een consortium Nederlandse banken verstrekte eveneens €15 mln, zo blijkt uit het jaarverslag dat Scotch & Soda deze week deponeert. De banken maken gebruik van de GO-C regeling, waarbij de Nederlandse overheid garant staat voor maximaal 80% van het krediet. Het resterende risico blijft voor de banken.

Hard geraakt
De kapitaalinjectie was hard nodig. Het bedrijf met 249 winkels in zeventig landen moest in maart overal ter wereld de deuren sluiten, behalve in Zweden. ‘We werden hard geraakt. Onze eerste prioriteit in maart was cash in het bedrijf houden,’ zegt Thomas Bervoets, die in november begon als cfo bij Scotch & Soda. Om de pijn te verzachten maakte Scotch & Soda aanspraak op overheidsmaatregelen. Zo ontving het bedrijf ruim €3 mln uit de NOW-regeling, een tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven die door de coronacrisis minstens 20% aan omzet hebben verloren.

Geloof in de winkelstraat
De Nederlandse kledingketen blijft geloven in de winkelstraat. ‘We investeren ongeveer evenveel in al onze drie onderdelen: eigen winkels, groothandel en online. Online is de groei oneindig, maar ik geloof heilig in de combinatie met fysieke winkels. Klanten ontdekken ons in de winkelstraat en komen vervolgens online terug, en andersom.’ Scotch & Soda zal door de coronacrisis dan ook geen winkels sluiten. In tegendeel zelfs: het bedrijf opende de afgelopen maanden winkels in Maastricht, Bonn, Austin en New Jersey. ‘En in markten waar we nog kunnen groeien, zoals Duitsland en Frankrijk, zullen we zaken openen,’ zegt Bervoets. ‘Ik voorzie in de toekomst zeker nog tegenwind. Maar door de herfinanciering kunnen we het hebben.’ Ook geeft het uitbreiden van het aantal winkels het bedrijf mogelijkheden om te onderhandelen met huurbazen. ‘Dan kun je een package deal sluiten: een huurverlaging in de ene winkel compenseren we met de opening van een nieuwe Scotch & Soda bij dezelfde verhuurder.’

Bron: FD.nl, woensdag 7 oktober

Aanbevolen artikelen
0