INretail: Voor duizenden ondernemers dreigt persoonlijk faillissement

Duizenden ondernemers met non-food winkels zitten in een financiële wurggreep door de coronapandemie. Vaak dreigt een persoonlijk faillissement. Dat blijkt uit een actuele peiling van INretail. Die roept het kabinet en banken op hulp te bieden via heropening van winkels en meer coulance bij financieringsverzoeken. Ondernemers spreken pensioenreserves aan, laten levensverzekeringen en lijfrente polissen uitkeren, sluiten persoonlijke leningen bij commerciële aanbieders af en nemen een extra hypotheek op woon- of winkelpand. 56% van de ondernemers gebruikt eigen spaargeld om met de zaak te kunnen overleven omdat de coronamaatregelen  een gezonde bedrijfsvoering onmogelijk maken.

Horrorscenario van persoonlijk faillissement
Alarmerend vindt INretail de constatering dat 55% van de ondernemers persoonlijk aansprakelijk is bij een faillissement. Dat komt door de rechtsvorm (Vof of Eenmanszaak) die bij de start van de onderneming werd gekozen. “Het  horrorscenario van een golf aan persoonlijke faillissementen is reëel nu ondernemers met hun rug tegen de muur staan. Hulp van de overheid en meer coulance van banken is keihard nodig om te voorkomen dat ondernemers buiten hun schuld om straks jarenlang in de schuldsanering zitten.”

Veilige heropening
INretail vindt dat het kabinet groen licht moet geven voor de heropening van winkels. “Dat is de beste oplossing. Ondernemers moeten daarnaast zo snel mogelijk het geld krijgen waar ze recht op hebben van regelingen die nog steeds niet of niet honderd procent zijn uitgekeerd. De tegemoetkomingen zijn bedoeld voor de acute nood en dat is nu. 43% van de ondernemers heeft uiterlijk eind maart dit geld nodig om te kunnen overleven. Dat uitvoeringsinstanties ‘het niet aankunnen’ is geen reden dan maar niets te doen. Denk als overheid ook eens buiten de lijnen en betrek marktpartijen voor oplossingen nu tienduizenden banen op de tocht staan en een kaalslag in de winkelstraat dreigt,” vindt INretail

Rood kruis
INretail mist een meedenkende houding bij de banken. “De retail loopt tegen de absurde situatie aan dat de overheid garant staat voor kredieten en ondernemers tot in 60% van de gevallen van hun bank ook nog aanvullend privé borg moeten staan. Dat is dubbelop en al die extra drempels brengen onnodig veel ondernemingen aan het wankelen. Dat frustreert enorm en dupeert ondernemers die steun van hun bank nodig hebben.”

Aanbevolen artikelen
0