Inflatie loopt op naar 1,1 procent in september

Consumentengoederen en -diensten waren in september 1,1 procent duurder dan vorig jaar, meldt het CBS in haar rapportage van 8 oktober 2020. In augustus was de inflatie nog 0,7 procent.

Prijsstijging kleding
De prijsontwikkeling van kleding had een opwaarts effect op de inflatie. Kleding was in september 0,1 procent duurder dan een jaar eerder. In augustus waren de prijzen nog 4,5 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. De zomeruitverkoop liep in augustus langer door dan vorig jaar, waardoor de prijzen gemiddeld lager waren. De najaarscollecties werden dit jaar vooral in september geïntroduceerd.

Inflatie in Europa blijft negatief
Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en –diensten in Nederland waren volgens de HICP in september 1,0 procent duurder dan een jaar eerder, in augustus was dat nog 0,3 procent. De inflatie in de eurozone daalde volgens voorlopige cijfers van -0,2 procent in augustus naar -0,3 procent in september. Het verschil tussen de HICP van Nederland en de eurozone is hiermee deze maand toegenomen. De inflatie in Nederland is sinds december 2018 elke maand hoger dan de inflatie in de eurozone.

Aanbevolen artikelen
0