Fashion- en textielbranche bereidt zich voor op fors meer kledingrecycling

Wereldwijd wordt slechts 1 procent van alle kleding gerecycled in nieuwe textielvezels. Daarom gaat Nederland retailers en kledingproducenten verantwoordelijk maken om kleding in te zamelen voor recycling. In 2025 zou bovendien al het nieuwe textiel en kleding 25% gerecycled textiel moeten bevatten. Mariska Boer, voorzitter van EuRIC Textiles en mede-eigenaar van Boer Group, roept retailers op om zich voor te bereiden op deze ontwikkeling.

Verantwoordelijk voor inzameling gebruikt textiel
De Circular Textile Days op 14 en 15 september richten zich op de gehele textielketen waarbij innovatie centraal staat. EuRIC Textiles vertegenwoordigt de Europese textiel hergebruik en recycling sector. Als voorzitter heeft Mariska Boer, die zelf actief is in recyclingindustrie, opgeroepen om overal waar het kan binnen de keten samen te werken. Alleen door in de textielindustrie samen op te trekken, kunnen de doelstellingen vanuit Europa (Green Deal) behaald worden. De EU-verplichting om in alle lidstaten textiel apart in te zamelen in 2025 zal leiden tot een enorme toename in het volume afgedankt textiel. Het doel is dat textiel opnieuw gebruikt of gerecycled wordt.

Oproep om meer te recyclen
Tijdens het congres op 14 september klonk hiervoor luide instemming. Mariska Boer: “De Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV) gaat een enorme impact hebben op de keten en vraagt goede voorbereiding. Wij roepen retailers en kledingproducenten op om zich hierop voor te bereiden. Wij zullen er alles aan doen om de branche vanuit EuRIC zoveel mogelijk te vertegenwoordigen en zo de UPV-doelstellingen realistisch haalbaar te maken.”

Aanbevolen artikelen
0