‘Doorstarten nadelig voor ouder personeel’

90101674-F (1)Volgens vakbond CNV worden bij de doorstart van retailorganisaties als Perry Sport en Scapino grote groepen werknemers met doelbewuste willekeur aan de kant geschoven. De blijdschap over de doorstart van een winkelketen is volgens voorzitter Piet Fortuin meestal onterecht, omdat veel werknemers ‘door de nieuwe eigenaar buiten de deur worden gewerkt’.

Vooral personeel dat er langer dan zeven jaar werkt of ouder is dan dertig jaar zou geen kans hebben op een nieuw dienstverband. CNV wil de rol van de vakbonden in de faillissementswet vergroten. De curator kan bijvoorbeeld verplicht worden om de keuze van overnamekandidaten aan hen voor te leggen.

Miss Etam-eigenaar Rens van de Schoor heeft in het aprilnummer van RetailTrends eveneens kritiek op de faillissementswet. Hij wijst er bijvoorbeeld op dat de doorstarter een fikse transitievergoeding moet betalen aan personeel, dat in een later stadium alsnog de wacht wordt aangezet. Daarom is het volgens Van de Schoor beter om van duizend man terug te gaan naar vierhonderd, dan naar vijfhonderd en later verder reorganiseren.

Aanbevolen artikelen
0