De coronamaatregelen zullen leiden tot een economische terugval van historisch formaat, voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn jongste raming. In het meest waarschijnlijke scenario krimpt de economie met 6 procent en volgt er in 2021 een groei van 3 procent. De werkloosheid zal fors stijgen maar in vergelijking met andere eurolanden blijft de economische schade in Nederland nog beperkt, aldus het rapport.
Economische activiteiten met 10 tot 15 procent gedaald
Als gevolg van de contactbeperkende maatregelen daalde de economische activiteiten in Nederland tussen eind februari en eind april met 10 tot 15 procent. Detailhandelsverkopen in non-foodwinkels kwamen in april 17 procent lager uit dan eind 2019. De horeca, de cultuur- en de recreatiesector lagen grotendeels stil. Ook de export werd fors geraakt. In maart was de totale uitvoer van goederen al 7 procent lager dan eind 2019, in april liep de daling op tot 15 procent. Door sluiting van winkels en restaurants elders in Europa viel bijvoorbeeld de export van bloemen, planten en frietaardappelen vrijwel stil. In haar juniraming stelt het CPB onomwonden dat er een recessie van historisch formaat op til is. Het planbureau gaat uit van een basisscenario met een krimp van 6 procent. Een positievere wending is ook mogelijk. Wanneer de economie dit derde kwartaal volledig weet te herstellen, komt Nederland uit op een daling van 4,3 procent. Maar meer negatieve ontwikkelingen worden evenmin uitgesloten. Het financieel wegzakken van andere landen in combinatie met een opleving van de viruspaniek kan leiden tot een afname van 8 procent. In alle gevallen ziet het CPB de werkloosheid sterk oplopen.
Schade blijft beperkt in vergelijking met eurozone
In vergelijking met andere eurolanden is de economische schade in Nederland nog beperkt, rekent het CPB voor. De daling van het bruto binnenlands product (bbp) tussen het vierde kwartaal van 2019 en het tweede kwartaal van 2020 komt in het basisscenario uit op 11 procent voor Nederland en op 18 procent voor het hele eurogebied. In het eerste kwartaal bedroeg de daling van het bbp 1,7 procent voor Nederland en 3,6 procent in het eurogebied. Het onderscheid is ook zichtbaar in de maandcijfers. Zo was de terugval van de industriële productie in april in Nederland (-10 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019) veel kleiner dan in het eurogebied (-31 procent). En in maart daalde de bouwproductie in de eurozone met 12 procent terwijl deze in Nederland nog met 1 procent steeg.
Positieve effecten ‘intelligente lockdown’
Ook de daling van de detailhandelsverkopen was in Nederland (in april 5 procent lager dan eind 2019) aanzienlijk kleiner dan in het eurogebied (-21 procent). De verschillen komen doordat de corona-uitbraak in Nederland later begon en doordat in Nederland minder stringente maatregelen werden genomen, aldus het CPB. De klap aan de productie- en bestedingenkant was vermoedelijk ook minder groot dan elders door de sterke digitale infrastructuur. Ook de snelle uitbetaling van budgettaire noodmaatregelen een rol kan spelen.
Bron: faillissementsdossier.nl