Clarks onder vuur wegens ‘seksisme’

Bron: Clarks

Clarks heeft een storm van kritiek over zich heen gekregen. Het merk noemde een meisjesschoen ‘Dolly Babe’ en een jongensschoen ‘Leader’. ‘Seksisme’, zo vinden de critici. Niet alleen de namen leidden tot kritiek, maar ook de kenmerken van de schoenen. Zo is de meisjesschoen uit de Britse ‘Back-to-school-collectie voorzien van een roze binnenvoering met zwarte hartjes. De jongensschoenen zijn bekleed met een voetbalmotief.

De Londense politica Miranda Williams kwam de ‘Dolly’ en ‘Leader’ tegen toen zij op internet zocht naar schoenen voor haar tweelingdochters. Zij twitterde: “Vreselijk, we voeden jongens op om de beste leiders te worden en meisjes moeten het maar doen met een paar Dolly-schoenen. Haar bericht werd snel opgepikt. “Zo deprimerend”, tweette de liberaal-democraat Sarah Ludford. “Vreselijk en verkeerd om heel veel redenen”, zei de conservatieve politicus Jacob Rees-Mogg tegen de BBC.

Meer uniseks

Clarks heeft de schoenen inmiddels uit de handel gehaald. Het bedrijf biedt haar excuses aan. “Het gaat om een verouderde collectie”, zegt managing director Barnaby Fry. “Het gaat om een verouderde collectie. De schoenen zullen wel nog in onze winkels verkocht worden, maar niet meer online. We zullen de naam, wegens de feedback van klanten, weghalen.” Clarks belooft daarnaast meer uniseksschoenen te zullen maken en de ‘genderneutrale’ collectie voor kinderen beter te promoten, zowel in de fysieke winkels als in de webshop.

Aanbevolen artikelen
0